marți, 10 iunie 2008

Trăiască berea!

Azi e o zi cu adevărat tristă. Am aflat o ştire care va îndurera inimile tuturor, de la portari la directori, de la cei care fac mici la pădure până la cei care o ard în figuri prin cluburi, de la suporteri ai naţionalei de fotbal, până la nevestele lor. După lovitura grea pe care ne-a dat-o tuturor creşterea preţului la benzină/motorină, acum a venit dezastrul.... SE SCUMPEŞTE BEREA!!!! Păi cum să mai trăieşti în ţara asta??? Nu tu plimbărică cu tancu’(a se citi SUVu’) prin oraş, că n-ai bani de benzină...păi bine bine, da acuma nu mai poţi să bei nici o bere(a se citi 10) cu prietenii la o terasă(a se citi club de fitze)??? Da încotro se îndreaptă lumea asta? Puteau şi ei să de o subvenţie, ceva de la stat, puteau să scumpească pâinea, zahărul, uleiul, orezul, orice, da nu TOCMAI BEREA! :))))
În altă ordine de idei, mai în glumă, mai în serios, asta e ştirea legată de scumpirea berii:
“Berea se va scumpi cu până la 30% în România, spun producătorii independenţi, care pun creşterile de preţuri pe seama dublării preţului la hamei anul trecut şi a creşterii de 7-8 ori a preţului la malţ. La începutul anului, reprezentanţii Heineken România estimau că majorările de preţuri nu vor depăşi rata inflaţiei. „Anul acesta, preţul mărcilor de bere ale companiei noastre nu va creşte cu mai mult decât limita inflaţiei. În 2007, creşterea preţurilor la bere în cazul mărcilor noastre a fost de 4%- 5%“, spun şi reprezentanţii URBB-Tuborg, îmbuteliatorul mărcilor Tuborg, Calsberg şi Skol.
Potrivit estimărilor, rata inflaţiei nu va depăşi 7%. Astfel, dacă s-ar aplica majorări de preţuri de 7% de exemplu, o doză de Tuborg ar costa circa 2,7 lei, de la 2,5 în prezent. Pe de altă parte, o sticlă de bere produsă de Bermas Suceava ar costa, după aplicarea unei majorări de preţ de 30%, circa 2 lei, de la 1,5 lei acum.”
Acum probabil că această scumpire nu pare atât de gravă la o primă vedere, dar citind următoarele rânduri, scumpirea asta devine o adevărată tragedie de proporţii epice:
“România a ajuns pe locul 5 între ţările cu cel mai mare consum de bere pe locuitor, urcând două locuri faţă de anul trecut. Mai „setoşi“ decât noi sunt doar cehii, nemţii, belgienii şi austriecii. Cu un consum de bere de 89 de litri pe locuitor, cât s-a înregistrat la noi în 2007, România se plasează între primele cinci „cele mai însetate de bere“ ţări din Europa, cu două locuri mai sus faţă de anul precedent, după cum reiese din datele Asociaţiei Berarii României.„Românii au înlocuit apa de la robinet cu bere şi răcoritoare îmbuteliate. De aici creşterea spectaculoasă“, explică reprezentanţii asociaţiei.”
Nu ştiu dacă asta e o chestie foarte importantă, sau nu, dar având în vedere că se înscrie în trendul scumpirilor din această perioadă, am să trec postu’ ăsta la categoria “nevermind”. De ce? Pentru că mi se pare super naşpa tot ce se întâmplă legat de preţurile din România, indiferent dacă sunt preţurile combustibililor, a pâinii, a apartamentelor sau a berii.

0 comentarii:

  © Blogger template 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com | Distributed by Blogger Blog Templates of the Fractal Blog Network 2008

Back to TOP