duminică, 12 octombrie 2008

Se termină criza mondială?

"Suntem de acord să luăm măsuri decisive şi să ne folosim de toate mijloacele pe care le avem la dispoziţie pentru a susţine instituţiile financiare de o importanţă sistemică (adică a căror cădere ar antrena o cascadă de alte falimente - n.r.) şi pentru a împiedica falimentul lor" – comunicat G7.
Se ştie deja că lupii vânează în haită. Bineînţeles că întotdeauna vor exista presiuni în interiorul haitei între masculul alfa şi all the other wannabies, dar în final când vine vorba de apărarea teritoriului, lupii nu ezită să îşi apere unii altora spatele. Iată cum haita G7 a uitat de lupta pentru supremaţie şi declară că se vor susţine reciproc în lupta cu criza financiară ce a lovit lumea. Au pus la punct un plan de acţiune prin care să oprescă falimentul oricărei bănci importante din lume(evaziv acest adjectiv: “importantă”, oare ce înţeleg ei printr-o bancă importantă?), vor lua toate măsurile necesare pentru deblocarea creditelor şi a pieţelor monetare astfel încât băncile şi instituţiile financiare să aibă acces larg la lichidităţi, vor da garanţii "robuste şi coerente" din partea puterilor publice, şi nu în ultimul rând toate aceste decizii au fost luate în condiţia susţinerii lor de către Mama Rusie, care şi-a schimbat brusc poziţia de Gică Contra , faţă de deciziile occidentalilor(ciudată atitudine din partea acestor “rebeli”).
Să fie şi ăsta un mare fâs a celor care în mod frecvent se întâlnesc pentru a decide soarta omenirii, pentru ca de fapt, în final să nu facă nimic? Sau să fie această situaţie privită cu real interes de cei 7, nu ca problemele foametei şi bolilor din lumea a 3-a?
Totuşi, după cum spuneam, lupii vânează în haită, dar oare împart prada echitabil? Oare cine dictează în haita G7? Să fie oare “los gringos” şi cele 700 de miliarde ale lor?Probabil că în ciuda impresiilor UE, a Rusiei, etc. cei care sărbătoresc “Ziua Recunoştinţei” au încă de ce să fie recunoscători, cel puţin atâta timp cât indiferent de orgoliile mondiale, iată “haita” sare în ajutorul lor. Cert e că lupul îşi schimbă blana, dar năravul ba, iar sceptici în ceea ce priveşte onestitatea acţiunilor G7 vor exista mereu, iar ce văd ei în comunicatul G7 este decât "un ansamblu de scopuri mai mult sau mai puţin nobile" şi nu acţiunea coordonată care ar fi putut da încredere burselor.
Să vedem ce-o să iasă.

0 comentarii:

  © Blogger template 'Sunshine' by Ourblogtemplates.com | Distributed by Blogger Blog Templates of the Fractal Blog Network 2008

Back to TOP